Close
Client

Fulston Manor School

Location

Sittingbourne

Sector

Education

Services

Employer's Agent
Quantity Surveying

Value

£3.2 Million

The Sixth Form Centre at Fulston Manor School, Sittingbourne, forms the second of a four-phase masterplan for the school designed developed by B&M.

Replacing tired existing temporary modular buildings, the new sixth form centre provided a contemporary and inspiring facility for 300 pupils, with a mix of traditional learning spaces and large open plan study zones and IT suite.

The concrete frame acts as thermal mass to support the natural ventilation strategy, reducing the need for mechanical ventilation. Coupled with the use of photovoltaics to produce energy and a considered control system, making for an very energy efficient building providing a comfortable working environment for students, whilst helping to reduce the carbon footprint and running costs for the school.

The centre acts as a ‘base’ for 6th form students during non teaching time and provides them with a common room and study zones on the upper floor. The Centre also provides teaching areas, a library, cafe kitchen, offices and meeting space.

The study zones make up a large part of the top floor of the building. There are four zones designed in an open plan layout each allowing students a different way to work, some zones are designed as a quiet space so students can work independently.  Some are designed with group work in mind and finally some have computer stations; there are over 75 stations available to students at any one time. The study zones can be used in a variety of different ways allowing for lessons to take place in one area with the rest left for private study, to all four areas being linked to allow for large assemblies or meetings.

Challenges.

The scheme was delivered in a live environment, with the school functioning as normal. Pedestrian pathways to the north and passing to the east and west had to be kept open, albeit narrowed, for staff and students as these are principal access routes. These routes were maintained as ‘safe routes’ throughout.

Success.

The Centre was shortlisted for Project of the Year at the London and South East Constructing Excellence Awards 2017.

Part of the success of the building is that it has been designed by dividing spaces into specific areas allowing students to study and socialise in a manner that suit their needs. The Sixth Form pastoral and teaching staff offices are also located in the Centre, so students have easy access to members of staff.

 

Project team.

  • Architect

    Lee Evans Partnership

  • Contractor

    Jenner Group