Close
Client

University of Kent

Location

Chatham

Sector

Commercial

Services

Quantity Surveying

Value

£1M

This unique scheme saw the conversion of the Sail and Colour Loft at Chatham’s Historic Dockyard, carefully converting the building into administration and teaching facilities for the Kent Business School.

Originally called the Sail and Colour Loft, the small Chatham Dockyard factory had made flags flown by generations of British sailors.

The building, which is a Scheduled Ancient Monument, as well as a Grade 1 Listed building, required careful consideration in both its design and implementation.

Working with Architect’s HMY, B&M worked closely with the client to ensure that the scheme was completed on budget and stringent cost controls were put in place to achieve this.

B&M also provided reports to both the Chatham Historic Dockyard Trust and Historic England, ensuring that all stakeholders were fully informed as the scheme developed.

 

Challenges.

Situated within a complex, multi building site, the scheme required careful consideration of both the logistical solutions, along with maintaining the historic interest and intent of the site.

The brief was to provide a top-class environment for both staff and students, whilst at the same time respecting the building, its history and its heritage features. This achieved by assuring a project team who fully understood the sensitivities of the site and the project.

The scheme required a collaborative approach due to the challenge of ensuring that the project was completed prior to the new academic year commencing. This was achieved through careful planning at early RIBA 0 – 3 stages.

Innovation.

Specialist educational fit out was required due to the Kent Business School’s brief to provide exemplar facilities for both undergraduates and post-graduates.

This was echoed by the remit also included in the University’s Sibson Building project, a new build scheme at the Canterbury campus, which B&M were also Cost Consultants for.

Awards.

The collaboration of the project team has culminated by the project being shortlisted in the “Heritage Building under £5M” category of the AJ Retrofit Awards.

Project team.

  • Architect

    HMY Architects

  • Services Consultant

    PCS Consulting

  • Contractor

    WW Martin

“The innovative teaching spaces are light, bright, pleasant and modern; however, the fundamental characteristics of the building remain intact, including the ancient beams, Georgian windows and historic offices on the first and second floors. New staff offices are large, agreeable and full of character.”

Giles Polglase, University of Kent