Close
Client

Eurotunnel UK

Location

Folkestone/Dover

Sector

Community

Services

Quantity Surveying

Value

£200K

Samphire Hoe is a 30-hectare wildlife area located between Dover and Folkestone and was created by Eurotunnel
during the delivery of the Channel Tunnel. The Visitors and Education Centre was developed to provide a central place for visitors to find out more about the area and utilise facilities including a kiosk and toilets. The centre also offers a 60m2 classroom and 40m2 exhibition space to enable large school groups to visit and learn about Samphire Hoe.

The project was funded by the The National Lottery Heritage Fund, Eurotunnel the RDPE Leader Programme and Dover Rotary Club.

The building was designed to also act as a wind break to enhance the visitors’ experience whilst using the facilities available at Samphire Hoe.

Designed with sustainability at heart, the building includes the use of recycled railway sleepers from the Channel
Tunnel track and fabric first building design. The scheme was shortlisted for several awards including the CIAT Award for Excellence in Architectural Technology 2016, Civic Trust Awards 2017 and the Kent Design & Development Awards 2016.

 

Project team.

  • Architect

    Lee Evans Partnership

  • Structural Engineer

    Gary Gabriel Associates

  • Contractor

    Coombs

"It is so exciting that the build is happening, it will be such a great asset to Samphire Hoe, and the Dover and Folkestone area."

Paul Holt: White Cliffs Countryside Partnership