Close
Client

University of Kent

Location

Canterbury

Sector

Education

Services

Clerk of Works
Quantity Surveying

Value

£23 Million

This scheme provided a Library and teaching development in the centre of the University of Kent’s campus in Canterbury.

The new extension and refurbishment provides various learning and support spaces. The open access teaching floor includes a lecture theatre with over 200 seats, exhibition space, 6 seminar rooms, 2 digital classrooms, group rooms, a conference catering and resource facility and a café. These additions increased the previous size by 5,000m2.

A ‘Find a study space’ service has been included in the Library to let students know onscreen where there are free spaces. The library has four entrances allowing easy access from whatever part of the university you are travelling from.

This scheme was proudly awarded the 2017 Graphisoft UK BIM, Public Sector of the Year Award.

 

Challenges.

This schemes extension to the University of Kent’s library was constructed while 15,000 students still continued using the library due to the importance of this building for the pupils.

Innovation.

The mesh veil on the front of the extension coloured bronze collaborates the old and new buildings at the University surrounding the refurbished scheme.

In addition, the scheme includes flexible services strategy and a raised access floor. This will ensure adaptability is for space.

Project team.

  • Architect

    Penoyre & Prasad

  • Structural Engineer

    Price & Myers

  • Services Engineer

    Max Fordham

  • Contractor

    Kier Southern